辦公室生存8式非常易並非常有用

職場如戰場,想得到上司賞識,又要慎防小人襲擊,完勝招式點都要識。

  1. 一朝早返到公司,緊係向住全公司大大聲講:早~晨~ !!!一來向上司報到,二來給上司覺得你充滿正能量,三來向同事落下馬威,嚇到佢地個心離一離先。
  2. 永不開著screen saver,要明白screen saver出現,代表你已有一段時間沒有工作,sleep mode就唔駛講都要off!
  3. 預備道具藥品,沒有mood工作便放在枱面,隨時搏得早退半天。
  4. 打死都唔好add上司facebook,免得私生活影響上司對你的感觀。
  5. 老細開大會落order追target,立即答:「無問題!」目的係搶咗擦鞋仔嘅對白先,攬炒。
  6. 逢局必到,你參加,就有份講別人閒話,你唔參加,就係俾人講閒話個位。
  7. 可以聽人講上司壞話,絕不可講埋一份,聽咗你係證人,講就你係共犯,自己揀。
  8. 人哋吞pop扮晒春嬌打邊爐,搞到肌膚暗淡無光,妳就偷偷敷個肌美精3D面膜,搞靚個樣容光煥發,一拍埋贏幾班。

#完勝態度  #OL  #辦公室生存之道  #唔贏你就輸