完勝日誌
內至外之潤

面膜達人教路!!面膜都要換季!

面膜達人教路!!面膜都要換季!

 


日捱夜捱,皮膚好乾好暗啞,成日人又殘又無朝氣,要即刻敷個面膜急救喇!咪住先,屋企嘅面膜啱唔啱而家天氣?衣櫃換季了,面膜櫃都要換季,春夏潮濕、秋冬乾燥,喺唔同季節唔同天氣,就要轉用唔同面膜,咁皮膚先可以得到最體貼嘅呵護,咁至急救到皮膚呀!



 

春之肌:勿忘保濕

香港天氣潮濕,一到春天就濕濕漉漉,令人提不起勁呀!以為濕度高就不用補濕,錯錯錯!大家都經常忽略春日保濕呢個重要環節,咁就會搞到皮膚內乾外油,到時先「臨急抱佛腳」就失事喇!





春之推介:滋潤保濕滲透面膜
採用凹凸設計面膜紙,可以吸收大量濃厚精華液,將結合玻尿酸同蜂王漿嘅雙重保濕成分,迫入皮膚底層,鎖水兼保水,皮膚內內外外都可以時刻「飲飽水」。

 

夏之肌:美白+去黑頭

一到夏天就想同陽光玩遊戲,無論是否做足防曬,為免紫外線有機可乘,還是做足美白工夫至為安心。加上夏天天氣炎熱,皮膚容易出油,唔想黑頭block住毛孔,就要雙管齊下,美白兼去黑頭,毛孔乾乾淨淨,養分就可以深入皮膚作出即時修護喇!





夏之1號推介:超滲透3D美白立體面膜(藍色)
入面有高純度維他命 C,可以抑制黑色素形成,加埋可以柔軟肌膚嘅檸檬精華更柔軟肌膚,就唔怕肌膚變暗啞。

夏之2號推介:深層美白保濕滲透面膜
面膜含有維他命C同膠原蛋白,可以令皮膚柔軟幼滑,仲白裡透紅兼更有彈性。

夏之3號推介:粉刺護理保濕滲透面膜AD
夏天最怕痘痘,面膜有除痘印成分維他命C、抗痘成分甘草酸同保濕成分綠茶萃取物,可以全效修護痘痘肌!

 

秋之肌:著重修護

步入初秋,天氣開始乾燥,經過整個夏天嘅海水、陽光洗禮,皮膚好乾好暗啞啊!趁住未到超乾燥冬天,就梗係揀既具保濕功效,又可深層呵護細胞嘅mask,好好修護一下皮膚,做足準備,皮膚就可以舒舒服服迎接乾燥冬天喇!





秋之1號推介:超滲透3D美白立體面膜(紅色)
擁有高效補水功效,加上天然檸檬酸成分,可以預防皺紋,令皮膚重現彈力,打好基礎迎接冬天來臨。

秋之2號推介:緊緻收歛滲透黑面膜
內含嚟自日本島根縣出雲溫泉嘅精華,配合可以收緊毛孔嘅天然溫泉礦物質,同埋天然保濕因子Ceramide,可以在秋天為肌膚抗老兼保濕。

 

冬之肌:深層滋潤

冬天天氣乾燥,齋用滋潤度高嘅面霜唔夠架,梗係要每星期敷兩至三次mask,咁先可以深層滋潤補水,令入面嘅細胞得到充足養分,咁至可以防止皺紋初生!





冬之推介:超滲透3D水潤嫩滑立體面膜(橙色)
含有高濃度透明質酸配方,加上面膜嘅超貼面設計,可以零死角將保濕精華全面滲透至肌底,深層補水兼鎖水,令皮膚時刻超水潤,上粉都更貼,不再有「卡粉」問題!

 

Photo source:Pinterest