完勝日誌
內至外之潤

女生之修為,做個好脾氣的女生!

女生之修為,做個好脾氣的女生!

 

早前小編就睇過一個報道,話有間德國大學研究指出,原來發脾氣嘅人壽命比起正常「控制住自己唔發脾氣的人」,多出2年呀!之不過,成日發脾氣唔單止抆親自己,仲會影響同身邊人嘅關係,計我話,一發脾氣就即刻匿埋敷個mask cool down一下,做個冷靜又有修養嘅女生!



 

最cool方法!15分鐘冷靜發脾氣中的你!

如果你正在發脾氣,請即時走到雪櫃,取出一片面膜,然後敷在面上,閉上眼,深深吸一口氣,再緩緩呼出,重複動作5次,你就會發覺,怒氣全消!想「靜心」效果更強,可以邊聽悠然嘅音樂,邊敷最cool面膜,就可以迅速冷靜落嚟喇!



自製最cool面膜3步曲:

1. 揀最啱膚質及最適合皮膚需要的mask。
2. 放入雪櫃下格雪1小時。
3. 取出即時敷在已潔淨的皮膚上15分鐘。

功效:適合正在「發熱」及「發火」的你,曬後使用更有助紓緩灼熱皮膚,並具收細毛孔功效。

 

最啱做cool mask推介

想要冷靜就梗係要stay係冷氣長開嘅室內喇,但咁會好易吸走皮膚水分,所以保濕力強嘅mask就最啱做cool mask,仲可以幫曬後肌膚補充充足水分,皮膚唔再dry,心情都好好多呀!

 



推介1號:滋潤保濕滲透面膜

特別設計嘅凹凸設計面膜紙,內含結合玻尿酸同蜂王漿嘅雙重保濕成分,貼面設計可以將大量精華液迫入皮膚底層,同步鎖水兼保水,經冷凍後嘅mask仲有紓緩功效呀!

 



推介2號:超滲透3D美白立體面膜(紅色)

想補水效果更強更出色,就可以用剪裁超貼面,有「零死角」面膜之稱嘅超滲透3D美白立體面膜(紅色),內含高效補水成分同天然檸檬酸成分,唔止可以即時補充水分,仲可以預防皺紋,皮膚回復Q彈。

 



推介3號:緊緻收歛滲透黑面膜

如果你本身毛孔較粗大,又想cool吓,就可以揀採用嚟自日本島根縣出雲溫泉精華嘅緊緻收歛滲透黑面膜,入面嘅天然溫泉礦物質可以收細毛孔,加埋天然保濕因子Ceramide,可以一次過cool down心情兼緊緻皮膚。

Photo source:Pinterest(部分圖片)